Какво е Песах ?

Какво е Песах ? 

      Песах е един от най-големите празници в еврейския календар. Той не е просто празник, а цяло историческо събитие. Песах-Празникът на свободата или още казано на освобождението (Еврейският народ е бил под египетско робство 5 века.) Трае 8 дни от 15 ден на месец Нисан до 22 Нисан. По григорианския календар Песах се пада на различна дата всяка година в зависимост от Рош Ашана (еврейската Нова Година) като обикновено съвпада с християнския Великден (Възкресение Христово). Може да бъде и от една седмица, до един месец преди Великден.
     Всяка вечер се прави Седер Песах (пасхална вечеря), на която се събира цялото семейство. На тази вечеря се чете Агада (Историята за Песах), която е написана в сегашно време, за да не се забравя случилото се през тежките години на египетско робство за еврейския народ. По време на вечерята се седи на стол със възглавница на облегалката, която символизира свободата и нейните ценности.
Кеара
    Ядат се 6 специфични ястия от специална чиния за Песах. Всяко от тях има специфична символика. Първото от тях се нарича Зроа (Божията ръка), кост с месо от животно, символизираща жертвоприношението, което са правели евреите в Египет, за да избегнат десетото Божие наказание(Смърт на първородния син). Второто е яйце - символизира живота. Третото е целина - символ на идващата пролет. Четвъртото - хрян, символ на тежкия живот през робството, петото - горчив зеленчук, символизиращ робските години на еврейския народ. Шестото се нарича Харосет (смес от орехи и канела) - символ на материала за тухлите, които робите са правели. На масата се слага и малка купичка със солена вода, която символизира сълзите на робите.  хлябът, който се яде се нарича Маца (хляб без мая и други набухватели) - когато са излизали от Египет евреите е трябвало да се запасят с храна, която да издържи на високите температури по-дълго време(маята втасва на висока температура). Ястията се изяждат по специален ред, придружени с ритуални молитви и 8 чаши кашерно вино.
Маца

Няма коментари:

Публикуване на коментар